In 2013 begon Danny Drooghenbroodt een Facebookpagina waarbij Trans Europa Ferries opgeroepen werd om ook voetpassagiers mee aan boord te nemen. Met enkele tientallen likes bleef deze pagina lang onopgemerkt.

Pas na het stopzetten van de laatste ferrylijn naar Engeland begon het besef te groeien dat de Ferrylijnen vanuit Oostende niet alleen mee de ziel van onze stad bepalen, maar ook onmisbaar zijn voor de economie en dus de toekomst van onze jeugd en volgende generaties.

 

Een groeiend publiek

Al heel snel groeide de Facebookpagina uit tot de spreekbuis van mensen die houden van de haven en willen dat het havenbestuur, de politiek en de bedrijfswereld een maximale inspanning doen om onze  ideaal gelegen haven terug te laten bloeien. De facebookpagina telt nu bijna 5000 leden en het bereik van de berichten schommelt  rond de 30.000 mensen. De activiteiten van de pagina halen regelmatig de pers. Naast vrachtferries en groene energie moet(en) passagierslijn(en) een belangrijke pijler van de havenactiviteiten.

We organiseerden o.a. verschillende debatten over het belang van de Oostendse haven, trips naar Engeland met 100-den mensen, telkens werden we ontvangen door de lokale overheden. In samenwerking met professor Allaert werden ook een aantal toekomstvisies voor de haven naar voor gebracht. We zien toch dat een aantal elementen overgenomen werden door het huidige beheer. Je kan gerust zeggen dat VZW Restart de grootste fan is van onze Oostendse haven.

Door Covid moesten we onze trip naar Hull en Rotterdam van maart verplaatsen naar het weekend van 27 tot 29 november. Enkele mensen kunnen helaas niet meer op die datum dus komen eropnieuw plaatsen vrij.

 

VZW Restart, allerlei maritieme activiteiten

VZW Restart is zoveel meer dan enkel een lobbygroep. Het maritieme leven zit in ons hart en onze ziel. Naast een aantal succesvolle trips, debatten over de haven, studiemomenten en verschillende studies ism met de academische wereld organiseerden we al verschillende 1-daagse en meerdaagse trips met de schoener "Rupel". Een prachtige houten replica van een historische schoener.  Het is ook aan boord van de Rupel dat de eerste zaadjes werden geplant van wat later de overname van Reddingboot 3 zou worden.

 

 

 

 

 

Ook erfgoed

Een bloeiende haven heeft ook aandacht voor haar maritiem erfgoed. In samenwerking met de haven van Oostende en havenschepen Charlotte Verkeyn konden we het historische reddingsschip "Reddingboot3" terug naar Oostende halen. Hier zal ze volledig gerenoveerd worden tot varende staat.

 

 

Ga naar de website van vzw Restart:  WWW.VZWRESTART.BE